У звʼязку з воєнним станом частина заходів не відбудуться. Слідкуйте за інформацією на сторінках подій.

Ріхард Вагнер у колі однодумців

Продаж припинено
минула подія

Про подію

Друзі, 27 березня о 18:30 запрошуємо до Харківської філармонії на концерт київського піаніста Євгена Громова «Ріхард Вагнер у колі однодумців». Ви почуєте оригінальну музику Вагнера та фортепіанні транскрипції з його опер за авторством грандів піанізму: Ференца Ліста, Ферруччо Бузоні, Авґуста Штрадаля, Карла Таузіґа та Ганса фон Бюлова.
А ще цікавезні та захоплюючі історії з життя композитора.
 
Програма:
 
Вільгельм Ріхард Вагнер (1813—1883)
 
• Соната в альбом Матільди Везендонк ля-бемоль мажор, WWV 85 (1853)
 
• В альбом княгині М., WWV 94 (1861)
Листок з альбому до мажор для княгині Пауліни фон Меттерніх–Віннебурґ
 
• П’ять віршів Матільди Везендонк, WWV 91 (1857–1858)
№3 У теплиці [1 травня 1858]
№5 Марення [4 грудня 1857]
Транскрипція Авґуста Штрадаля (1917)
 
• Смерть Ізольди з опери «Трістан і Ізольда», WWV 90 (1857–59)
Транскрипція Ференца Ліста, S. 447 (1867, ред. 1875)
 
• Біля чорних лебедів, WWV 95 (1861)
Листок з альбому ля-бемоль мажор для графині Анни фон Пурталес
 
• Любовна пісня Зиґмунда з музичної драми «Валькірія» тетралогії «Перстень Нібелунґа», WWV 86b (1856–1870)
Транскрипція Карла Таузіґа (1870)
 
• Листок з альбому мі-бемоль мажор, WWV 108 (1875)
Для Бетті Шотт
 
• Траурний марш на смерть Зиґфріда з музичної драми «Сутінки богів» тетралогії «Перстень Нібелунґа», WWV 86d (1848–1874)
Транскрипція Ферруччо Бузоні, BV B 111 (1883)
 
• Квінтет з 3-ї дії опери «Нюрнберзькі майстри співу», WWV 96 (1862–1867)
Транскрипція Ганса фон Бюлова
 
• Урочиста хода лицарів до Святого Ґраалю зі сценічної містерії «Парсифаль», WWV 111 (1857 / 1877–82)
Транскрипція Ференца Ліста, S. 450 (1882)
 
Євген Громов, фортеп’яно
 
Ведучі: Юлія Ніколаєвська та В’ячеслав Власов.
 
* * *
 
Ім'я композитора Ріхарда Вагнера напевно відомо всім, хто хоча б трохи захоплюється академічною музикою. Він з тих, про кого цілком справедливо можна сказати «не потребує представлення». Знахідки та відкриття Вагнера докорінно вплинули на хід і розвиток музики: одні беззастережно їх використовували, й наслідували, інші, навпаки, люто заперечували. Все це так чи інакше триває і досі, через безмаль ніж 150 років після смерті композитора. Байдужих не було і немає.
 
Вагнер насамперед відомий як оперний композитор, але тим цікавіше поглянути на його музику з іншого боку, через його фортепіанну творчість. Його не багато, для фортепіано він писав нечасто, але завжди доречно. У фортепіанній музиці Вагнер залишається самим собою, але водночас, вона як не можна краще підкреслює і передає найтонший ліризм його романтичної суперечливої натури.
 
* * *
У «золотий вік» фортепіанного виконавства, практично всі зоряні піаністи робили фортепіанні транскрипції великих симфонічних і оперних полотен, з тим щоб на цьому благодатному матеріалі продемонструвати свої неабиякі здібності та познайомити слухачів з недоступною для них музикою.
 
Зараз це майже забуте мистецтво, але в результаті благородних зусиль знаменитих піаністів минулого, залишився цілий корпус віртуозною концертної музики, неймовірної складної для виконання, але настільки ж ефектної та захопливої для слухачів.
 
Постановки опер Вагнера вкрай складні й затратні, проте їх вкрай насичена образність, яку виділяють в окрему міфологію і не менш багаті гармонії, найкращим чином підходять і надихають на те, щоб передати їх за допомогою фортепіано.
 
Але є одне «але»: з цим колосальним за своїми можливостями та віддачею матеріалом не так-то легко впоратися; він піддається тим, хто не тільки перейнявся образністю музики Вагнера, а й проник в її суть, механіку та устрій. Словом, став його музичним однодумцем.
 
Автори фортепіанних транскрипцій, що будуть звучати в концерті, якраз з їх числа — вони або поділяли музичні ідеї композитора, або тісно співпрацювали з ним, або поєднували й те й інше.
 
Друзі, приходьте переконатися і насолодитися музикою Вагнера цим прекрасним суботнім березневим вечором!
 
* * *
 
Євген Громов, піаніст, один з найбільш ерудованих музикантів України, відомий у світі фахівець із Нової та авангардної музики.
Євген відомий своїми вивіреними концептуальними тематичними програмами, твори в яких взаємодіють на безлічі різноманітних рівнів: від музичного до філософського та літературного.
За плечима музиканта близько 100 світових і українських прем'єр.
 
Музика Вагнера знаходиться у сфері постійних інтересів і досліджень Євгена, він автор багатьох програм з його музикою, в тому числі монографічних.
 
Юлія Ніколаєвська, музикознавиця, куратор і авторка проектів Piano 119.
 
В'ячеслав Власов, невпинний і пристрасний популяризатор музики Вагнера, ініціатор концертів з його музикою, автор публікацій, статей і книжок про композитора та його творчість. А ще — блискучий і цікавий оповідач.

Придбати квиток на захід можливо не відходячи від комп'ютера!

Сервіс "Інтернет Білет" дає можливість придбати квиток з максимальним комфортом. Тут немає черги до каси і Ви можете придбати квиток за 1 хвилину саме зараз. Для цього потрібно:

  • Обрати місце на схемі залу або обрати кількість вхідних квитків у фан-зону;
  • Натиснути кнопку "Оформити замовлення";
  • Вказати ім'я, адресу електронної пошти, номер телефону;
  • Обрати спосіб оплати та доставки;
  • Внести дані банківської картки і завершити замовлення.

Сума за квитки спишеться автоматично, а квиток прийде на пошту через 1-2 хвилини. Ваше завдання роздрукувати (НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО) квиток або показати з екрану телефону перед входом у залу.

В 2024 році багато цікавих концертів, спектаклів та шоу, щоб не пропустити щось дуже важливе пропонуємо ознайомитись з афішою міста Харків.

Ріхард Вагнер у колі однодумців відбудеться 27 березня 2021, 18:30, субота в Харківська філармонія. (Органна зала). За допомогою сервісу internet-bilet.ua, Ви зможете з легкістю забронювати, замовити та купити квитки на концерт, спектакль, оперу, балет, майстер-класи, спортивні та дитячі заходи, що Вас цікавлять, оплативши їх найбільш зручним для Вас способом: через інтернет банківською карткою VISA/MasterCard, готівкою або кур'єром, якщо зробите замовлення квитка з доставкою.