У звʼязку з воєнним станом частина заходів не відбудуться. Слідкуйте за інформацією на сторінках подій.

За гранню романтики

13 листопада 2020, 18:30, п’ятниця
Продаж призупинено
минула подія

Про подію

Подія ВІДБУДЕТЬСЯ у БЕЗПЕЧНОМУ форматі згідно карантинних вимог,  Постанови КМУ № 848 від 16.09.20 та Постанови КМУ № 641 від 22.07.20.  Наповненість залу – 50%.  
Дотримуйтесь маскового режиму та будьте здорові!
 
«Музика повинна викресати вогонь з людських сердець» (Людвіг ван Бетховен).
 
Запрошуємо вас у чарівну подорож за грані романтики, яка відбудеться 13 листопада. Ви станете свідками перевтілення найяскравіших представників класики Бетховена і Моцарта у реформаторів, які ламають кордони і занурюються у світ романтизму. У другому відділенні почуєте, як транскрипція Шенберга розширює рамки оркестрового звучання романтичних гармоній Брамса у стилі композиторів XX століття.  А супроводять вас у цей дивовижний світ видатні музиканти: Даніїл Австріх (Німеччина) та Сергій Дворніченко (США).
 
НА ВАС ЧЕКАЮТЬ:
 
у І відділенні
Л. Бетховен, "Іменинна увертюра", до мажор, op.115.
В.А. Моцарт, Концерт для кларнета з оркестром, ля мажор, KV 622.
 
у ІІ відділенні
Й. Брамс, Фортепіанний Квартет №1 соль мінор, в транскрипції для симфонічного оркестру А. Шенберга.
 
ЛЮДВИГ ВАН БЕТХОВЕН /1770-1827/
 
Роботу над увертюрою, яку можна виконувати на будь-якій церемонії, Бетховен розпочав у 1809 році і назвав її «Іменинною». Згодом у композитора виникає ідея поєднати увертюру  із хором на слова оди Фрідріха Шиллера «До радості», саме тому музикознавці  вважають написання «Іменинної увертюри»  одним із етапів створення Дев’ятої симфонії. Тривалу роботу над твором нарешті було завершено лише у 1814 році. Урочистий дебют було  заплановано до дня іменин Франца II – останнього імператора Священної Римської імперії, але з невідомих причин твір того дня так і не прозвучав. Дебютне виконання відбулося у наступному 1815 році. «Іменинна увертюра» є першою бетховенською увертюрою, написаною не для театру, в якій яскраво проявлено скерцозний жартівливий характер та присутні міфологічні парадно-урочисті сюжети.
 
ВОЛЬФГАНГ АМАДЕЙ МОЦАРТ /1756-1791/
 
Живучи у Відні, Моцарт потоваришував з Антоном Паулем Штадлером – чудовим виконавцем на кларнеті та бассетгорні (найближчому родичі кларнета), артистом імператорського оркестру. Композитора і музиканта-віртуоза зблизило членство в масонській ложі, вони часто проводили час разом у веселій компанії.
Саме Штадлер надихнув Моцарта на створення великого твору – Концерту для кларнета з оркестром, ля мажор, KV 622 – одного з останніх творів композитора.
Цікаво, що партія, яку духовику належало виконувати в концерті, призначалася для бассетгорна. Підтвердженням тому є  окремі ноти партитури, які виходять далеко за межі звичного діапазону, але врешті решт композитор переконався, що у виконанні  кларнету твір буде найбільш ефектним.
Кларнет в той час був інструментом новим і тільки завойовував своє місце, і Моцарт з великим ентузіазмом цьому сприяв. Для концерту він приберіг найпроникливіші мелодії. Ця прекрасна, але повна смутку музика, написана за місяць до смерті, може служити ключем до внутрішнього світу пізнього Моцарт. Це його сповідь, підведення підсумків життєвого шляху.
 
ЙОГАННЕС БРАМС /1833-1897/
 
Роботу над фортепіанним Квартетом №1 Й. Брамс завершив у 1861 році. На той час він був молодим, енергійним, знаходився у творчому пошуку, тож камерно-інструментальна музика стала для композитора своєрідною «лабораторією», де він винайшов притаманний йому баланс елегійності та порив почуттів, поєднав симфонічну масштабність і дуже витончений мотивний розвиток. Велике розмаїття багатьох жанрових зв’язків та тематичне багатство Квартету вражає – тут присутні тривога й патетика із нотками трагізму, а безтурботна радість вдало переплелася із яскравими угорськими мотивами, передбачаючи появу «Угорських танців». У музичній канві твору поєднані: бурхливі почуття, тиха й ніжна сором’язливість, а прагнення сповіді раптово з’являється й зникає. Фінал Квартету вражає яскравим проявом «угорського духу».
 
Диригент – Даніїл АВСТРІХ (Німеччина). Музикант здобув світове визнання як скрипаль-віртуоз. Але, минулого року, концертом в Харкові розпочалася його диригентська кар’єра. Притаманне маестро глибоке відчуття музики та високий професіоналізм стали головними передумовами його популярності вже як диригента.
 
Сергій ДВОРНІЧЕНКО, кларнет (США) – лауреат числених міжнародних конкурсів, випускник Оберлінської консерваторії та Єльського университету, викладач кларнета в East-West Music School та Luzerne Music Center (New York).
 
Молодіжний академічний симфонічний оркестр «СЛОБОЖАНСЬКИЙ» – унікальний та єдиний в Україні музичний колектив такого типу, в якому працюють найталановитіщі молоді музиканти з усієї країни.
 
У зв`язку з карантином кількість місць для продажу обмежена.

Придбати квиток на захід можливо не відходячи від комп'ютера!

Сервіс "Інтернет Білет" дає можливість придбати квиток з максимальним комфортом. Тут немає черги до каси і Ви можете придбати квиток за 1 хвилину саме зараз. Для цього потрібно:

  • Обрати місце на схемі залу або обрати кількість вхідних квитків у фан-зону;
  • Натиснути кнопку "Оформити замовлення";
  • Вказати ім'я, адресу електронної пошти, номер телефону;
  • Обрати спосіб оплати та доставки;
  • Внести дані банківської картки і завершити замовлення.

Сума за квитки спишеться автоматично, а квиток прийде на пошту через 1-2 хвилини. Ваше завдання роздрукувати (НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО) квиток або показати з екрану телефону перед входом у залу.

В 2024 році багато цікавих концертів, спектаклів та шоу, щоб не пропустити щось дуже важливе пропонуємо ознайомитись з афішою міста Харків.

За гранню романтики відбудеться 13 листопада 2020, 18:30, п’ятниця в ДК Міліції (Будинок Алчевських). За допомогою сервісу internet-bilet.ua, Ви зможете з легкістю забронювати, замовити та купити квитки на концерт, спектакль, оперу, балет, майстер-класи, спортивні та дитячі заходи, що Вас цікавлять, оплативши їх найбільш зручним для Вас способом: через інтернет банківською карткою VISA/MasterCard, готівкою або кур'єром, якщо зробите замовлення квитка з доставкою.