У звʼязку з воєнним станом частина заходів не відбудуться. Слідкуйте за інформацією на сторінках подій.

Вечір балету "Шехерезада-Шопеніана"

3 жовтня 2020, 18:30, субота
Продаж призупинено
минула подія

Про подію

Чарівний світ Сходу з його неповторним колоритом –  гарячим повітрям, просоченим пахощами східних прянощів, загадковими золотими пісками, що йдуть далеко за обрій, мінливим звучанням томно-заворожуючої музики і вишуканими, повними пристрасті, спокусливими танцями східних красунь… Всі екзотичні барви цього чарівного світу злилися в єдине ціле в балетній постановці «Шехерезада».
 
В основі сюжету – відома арабська казка «Про царя Шахріяра та його брата» зі збірки «Тисяча та одна ніч». 
 
Михайло Фокін, один з найзнаменитіших хореографів усіх часів, у 1910 р. поставив   балет на 1 дію з музикою симфонічної сюїти Миколи Римського-Корсакова «Шехеразада» для антрепризи Сергія Дягілєва. Прем’єра балету відбулася в Гранд-Опера, під час «Російських сезонів» у Парижі у 1910 р. та мала неабиякий успіх: новаторська хореографія, екзотичне оформлення балету (художник Лев Бакст), славетні виконавці –Іда Рубінштейн (Зобеїда) та «геній танцю» Вацлав Ніжинський (Золотий раб). Пізніше балетмейстери неодноразово зверталися до цієї симфонічної сюїти, однак хореографічна версія М. Фокіна залишилася еталонною, і сьогодні вона вабить глядачів так само, як століття тому. 
 
В харківському оперному театрі цей балет уперше було втілено на сцені у 1941 р., а на початку шістдесятих років минулого століття він йшов разом з виставами «Болеро» М. Равеля та «Франческа да Ріміні» П. Чайковського. Фрагмент історії про Шахріяра включено також у балет Ф. Амірова «Тисяча та одна ніч», що тривалий час прикрашає нашу афішу.
 
СТИСЛИЙ ЗМІСТ
 
Дія відбувається в палаці султана Шахріяра.
Шахріяра ніщо не радує – молодший брат Шахземан переконує його у жіночій невірності. Одаліски та кохана дружина Зобеїда намагаються розвіяти сум султана, але марно… За намовою Шахземана, Шахріяр удає, що їде на полювання. В гаремі тим часом розпочинається оргія. У розпалі її султан несподівано повертається. Він наказує стратити  своїх наложниць, євнухів та рабів. Зобеїда намагається вимолити прощення чоловіка, але він непохитний – і його дружина вбиває себе.
 
ШОПЕНІАНА
 
Другий одноактний балет, який іде в один вечір з «Шехерезадою» – «Шопеніана». Цей балет на музику Фредеріка Шопена також був уперше поставлений М. Фокіним. Прем’єра відбулася в Маріїнському театрі в лютому 1907 р., за півтори роки до виїзду балетмейстера з дягілевською антрепризою до Парижа. У постановці брали участь легендарні балерини Тамара Карсавіна, Анна Павлова, Ольга Преображенська, а також нова зірка хореографії Вацлав Ніжинський. Через певний час «Шопеніану» показали й у рамках «Російських сезонів» у Парижі, практично в тому ж складі виконавців, але з новою назвою – «Сильфіди». З нею балет і отримав всесвітню відомість.
 
Вистава не має певної сюжетної лінії. Це світ видінь і романтичних мрій, уособлені в прекрасних дівах-сильфідах, що виникають в уяві юнака – єдиного виконавця чоловічої партії. 
 
«Шопеніана» – музично-хореографічне узагальнення романтизму з його вічним конфліктом між мрією та дійсністю, і, разом з тим, витончена стилізація під так званий «білий балет». «Я намагався не дивувати новизною, а повернути умовний балетний танець до моменту його найвищого розвитку. Так чи інакше танцювали наші балетні предки, я не знаю. І ніхто не знає. Але в мріях моїх вони танцювали саме так», – писав Михайло Фокін.

Придбати квиток на захід можливо не відходячи від комп'ютера!

Сервіс "Інтернет Білет" дає можливість придбати квиток з максимальним комфортом. Тут немає черги до каси і Ви можете придбати квиток за 1 хвилину саме зараз. Для цього потрібно:

  • Обрати місце на схемі залу або обрати кількість вхідних квитків у фан-зону;
  • Натиснути кнопку "Оформити замовлення";
  • Вказати ім'я, адресу електронної пошти, номер телефону;
  • Обрати спосіб оплати та доставки;
  • Внести дані банківської картки і завершити замовлення.

Сума за квитки спишеться автоматично, а квиток прийде на пошту через 1-2 хвилини. Ваше завдання роздрукувати (НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО) квиток або показати з екрану телефону перед входом у залу.

В 2024 році багато цікавих концертів, спектаклів та шоу, щоб не пропустити щось дуже важливе пропонуємо ознайомитись з афішою міста Харків.

Вечір балету "Шехерезада-Шопеніана" відбудеться 3 жовтня 2020, 18:30, субота в ХНАТОБ. За допомогою сервісу internet-bilet.ua, Ви зможете з легкістю забронювати, замовити та купити квитки на концерт, спектакль, оперу, балет, майстер-класи, спортивні та дитячі заходи, що Вас цікавлять, оплативши їх найбільш зручним для Вас способом: через інтернет банківською карткою VISA/MasterCard, готівкою або кур'єром, якщо зробите замовлення квитка з доставкою.