У звʼязку з воєнним станом частина заходів не відбудуться. Слідкуйте за інформацією на сторінках подій.

Концерт цикла "Величні. Бетховен. Шостакович"

25 вересня 2020, 19:00, п’ятниця
Всі квитки продані
минула подія

Про подію

ПОДІЯ ПЕРЕНЕСЕНА З 3 КВІТНЯ 2020 19:00 НА 25 ВЕРЕСНЯ 2020 19:00
Всі придбані квитки дійсні на нову дату
Билеты возврату не подлежат
Концерт циклу «Величні». Бетховен. Шостакович
 
Ніхто не знає точну дату його народження, ніхто не знає скількох він любив, ніхто не знає, як він страждав і яким він був насправді.
 
Його називали останнім з титанів «віденської класики». Він з ранніх років боровся зі страшною недугою і писав музику вже будучи повністю глухим.
 
Звичайно ж мова йде про великого Людвіга ван Бетховена. У цьому році весь світ відзначає його 250-річчя. Загадковий, бунтівний, неосяжний геній Бетховена ось уже два століття повністю володіє умами як музикантів, так і слухачів.
 
Постійно наступаюча і відступаюча глухота страшно лякала і дезорієнтувала Бетховена. Він весь час метався від надихаючих періодів надії до гнітючим, депресивним часів повного відчаю.
Свій нестерпний характер він пояснював саме хворобою: "О ви, люди, які вважають мене злонравним, впертим або мізантропічним - як ви несправедливі до мене, адже ви не знаєте таємны причини того, що вам здається. Ось уже шість років я перебувають в безнадійному стані, погіршеному неосвіченими лікарями ... "
 
Друга симфонія Бетховена, яку ви почуєте на черговому концерті циклу «Величні», була написана в 1802 році в один з натхненних періодів надії. В цей час у нього було перші напади глухоти. Літо він провів в сільській глушині і був сповнений надій на одужання. «Мої фізичні сили ростуть і прибувають більше, ніж будь-коли, разом з силою духовною. Долю треба хапати за горло. Їй не вдасться зломити мене. О, як було б чудово прожити тисячу життів! » - писав Бетховен.
 
Безмежною любов'ю до життя, радістю життя наповнена сонячно-світла симфонія №2.
 
Слід звернути особливу увагу на третю частину цієї симфонії. Вперше Бетховен замість Allegro пише скерцо. Критики описують цю частину як жарт, повний ритмічних і динамічних несподіванок. Здавалося б, зовсім проста тема переломлюється абсолютно непередбачувано, винахідливо і дотепно.
 
У другому відділенні вас чекає концерт №1 для віолончелі з оркестром Дмитра Шостоковіча. Цих двох композиторів розділяє 150 років і об'єднує боротьба. Боротьба із зовнішніми обставинами, які збивають з ніг і ламають долі. Бетховен і Шостакович не тільки виживають, але і продовжують творити геніальну музику. І якщо у Бетховена це була хвороба, то у Шостаковича - політика. 
 
Двічі його творчість оголошували «антинародним» і забороняли до виконання по всій країні. Звільняли з ганьбою з консерваторії.
 
Він став відомим композитором в 20 років. Його першу симфонію, по суті дипломну роботу, грали по всьому світу. Його 15 симфоній сучасники називали «великою епохою світової музики». Анна Ахматова подарувала йому свою книгу з присвятою: «Шостаковичу, у чию епоху я живу на землі».
 
І після світової слави і безумовного визнання таланту, Шостаковича двічі відправляли в забуття. Він відміняв прем'єри, погоджувався з творчім засланням і ... продовжував писати.
 
Свій віолончельний концерт він написав знову, перебуваючи на вершині, але завжди чекаючи чергової «немилості». Напруга в цьому творі не спадає ні на секунду. Для віолончелістів цей концерт - виклик не тільки їх професіоналізму, а й витривалості. На відміну від інших композиторів, які дозволяють солістам перепочинок у вигляді великих оркестрових шматків, Шостакович не дозволяє віолончелісту «сховатися» за оркестр.
Всесвітньо відомий віолончеліст Мстислав Ростропович (для якого і був написаний цей концерт) навіть придумав унікальний трюк. У певний момент, в фіналі смичок можна перехопити в кулак і зіграти фінал, поставивши потужну крапку. Необхідно додати, що зазвичай кулаком тримати смичок не прийнято. Це, мабуть, єдиний твір, де таке зустрічається.
 
Соліст - віолончеліст Олексій Шадрін. Лауреат міжнародного конкурсу ім. Девіда Поппера в Угорщині (2005 рік), міжнародного конкурсу в Мінську (2008 рік), конкурсу Празька весна (2018 рік) і переможець Міжнародного конкурсу імені Лисенка в Києві (2012 рік). У 2016 році Олексію Шадріну присуджена стипендія Бориса Пергаменщікова. А в 2017 році він став учасником благодійного концерту пам'яті Мстислава Ростроповича в Німеччині.
 
Диригент Віталій Протасов - диригент Національної філармонії України. Диригував симфонічними оркестрами Львівської, Одеської, Луганської, Дніпропетровської філармоній, Оркестром Національної філармонії України, Камерним оркестром Рівненської філармонії, Київським камерним оркестром, оркестрами Поморською і Щецинський філармоній (Польща), Симфонічним оркестром ім. Бетховена (Німеччина).
 
Нагадаємо, МАСО «Слобожанський» розпочав новий цикл концертів, присвячених великим. Чайковський, Бетховен, Бах, Моцарт ... Ті, чия творчість, і є поняттям «класична музика».
 
Чекаємо вас 25.09 о 19.00. Будинок Алчевських (вул. Дружин Мироносиць, 13)

Придбати квиток на Концерт цикла "Величні. Бетховен. Шостакович" можливо не відходячи від комп'ютера!

Сервіс "Інтернет Білет" дає можливість придбати квиток з максимальним комфортом. Тут немає черги до каси і Ви можете придбати квиток за 1 хвилину саме зараз. Для цього потрібно:

  • Обрати місце на схемі залу або обрати кількість вхідних квитків у фан-зону;
  • Натиснути кнопку "Оформити замовлення";
  • Вказати ім'я, адресу електронної пошти, номер телефону;
  • Обрати спосіб оплати та доставки;
  • Внести дані банківської картки і завершити замовлення.

Сума за квитки спишеться автоматично, а квиток прийде на пошту через 1-2 хвилини. Ваше завдання роздрукувати (НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО) квиток або показати з екрану телефону перед входом у залу.

В 2024 році багато цікавих концертів, спектаклів та шоу, щоб не пропустити щось дуже важливе пропонуємо ознайомитись з афішою міста Харків.

Концерт цикла "Величні. Бетховен. Шостакович" відбудеться 25 вересня 2020, 19:00, п’ятниця в ДК Міліції (Будинок Алчевських). За допомогою сервісу internet-bilet.ua, Ви зможете з легкістю забронювати, замовити та купити квитки на концерт, спектакль, оперу, балет, майстер-класи, спортивні та дитячі заходи, що Вас цікавлять, оплативши їх найбільш зручним для Вас способом: через інтернет банківською карткою VISA/MasterCard, готівкою або кур'єром, якщо зробите замовлення квитка з доставкою.