У звʼязку з воєнним станом частина заходів не відбудуться. Слідкуйте за інформацією на сторінках подій.

Вечір балету "Шехерезада, Кармен-Сюїта"

31 березня 2022, 18:30, четвер
Перенесення заходу
минула подія

Про подію

Композитор - Жорж Бізе - Родіон Щедрін
 
Прем’єра в ХНАТОБ - листопад 1973 року
 
«Кармен-сюїта»   балет на одну дію хореографа Альберто Алонсо.     Музичний матеріал на основі опери Жоржа Бізе  «Кармен»   був перекомпонований  і по-новому аранжирований композитором Родіоном Щедріним для оркестру зі струнних та ударних.
 Пристрасті розжарюються на арені кориди. Це знаходить своє відображення і в оригінальних декораціях: сценічний простір перетворений на напівкруглу дощату загородку, що означає і місце бою биків, і узагальнено-метафоричну арену життя, на якому розігрується трагедія людського буття.
Харківська вистава - точна копія першої культової постановки цього балету, який побачив світло рампи в 1967 році (ідея     належала Майї Плисецькій). Таким чином, «Кармен-сюїта»  нерозривно пов'язана з неповторною індивідуальністю великої балерини і, в той же час, набуває нового життя на сцені нашого театру.
 
КОРОТКИЙ ЗМІСТ
 
Хозе пристрасно закоханий в Кармен. Сильні почуття змінили грубого, черствого солдата, відкрили йому нові фарби життя. Проте обійми Хозе незабаром стали обтяжувати волелюбну циганку. Засліплений любов'ю, Хозе не хоче зрозуміти Кармен. Можливо, вона була б щаслива з молодим безстрашним Тореро, проте долю головних героїв визначає Фатум. Пристрасті розжарюються на арені кориди.
 
Шехерезада 
 
Чарівний світ Сходу з його неповторним музичним колоритом,  просочений пахощами східних   прянощів, загадковими золотими пісками, що йдуть далеко за горизонт і вишуканими спокусливими танцями східних красунь,  повними пристрасті. Весь цей чарівний світ злився в єдине ціле в балетній постановці «Шехерезада».
 
Сюжетом для постановки прислужила одна з арабських казок збірки «Тисяча та одна ніч» – «Про царя Шахріяра та його брата».
Михайло Фокін, один з найзнаменитіших хореографів усіх часів, у 1910 р. поставив   балет на 1 дію з музикою симфонічної сюїти Миколи Римського-Корсакова «Шехеразада» для антрепризи Сергія Дягілєва. Прем’єра балету відбулася під час «Російських сезонів» у Парижі у 1910 р. та мала непересічний успіх: новаторська хореографія, екзотичне оформлення балету (художник Лев Бакст), славетні виконавці – харків’янка за походженням Іда Рубінштейн (Зобеїда) та народжений у Києві геній танцю Вацлав Ніжинський (Золотий раб).
Пізніше балетмейстери неодноразово зверталися до цієї симфонічної сюїти, однак хореографічне втілення Фокіна залишилося еталонним, і сьогодні вабить глядачів так само, як століття тому.
 
В харківському оперному театрі цей балет уперше було втілено на сцені у 1941 р., а на початку шістдесятих років минулого століття він йшов разом з виставами на музику  М. Равеля «Болеро» та «Франческою да Ріміні» П. Чайковського.
 

Придбати квиток на захід можливо не відходячи від комп'ютера!

Сервіс "Інтернет Білет" дає можливість придбати квиток з максимальним комфортом. Тут немає черги до каси і Ви можете придбати квиток за 1 хвилину саме зараз. Для цього потрібно:

  • Обрати місце на схемі залу або обрати кількість вхідних квитків у фан-зону;
  • Натиснути кнопку "Оформити замовлення";
  • Вказати ім'я, адресу електронної пошти, номер телефону;
  • Обрати спосіб оплати та доставки;
  • Внести дані банківської картки і завершити замовлення.

Сума за квитки спишеться автоматично, а квиток прийде на пошту через 1-2 хвилини. Ваше завдання роздрукувати (НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО) квиток або показати з екрану телефону перед входом у залу.

В 2024 році багато цікавих концертів, спектаклів та шоу, щоб не пропустити щось дуже важливе пропонуємо ознайомитись з афішою міста Харків.

Вечір балету "Шехерезада, Кармен-Сюїта" відбудеться 31 березня 2022, 18:30, четвер в ХНАТОБ. За допомогою сервісу internet-bilet.ua, Ви зможете з легкістю забронювати, замовити та купити квитки на концерт, спектакль, оперу, балет, майстер-класи, спортивні та дитячі заходи, що Вас цікавлять, оплативши їх найбільш зручним для Вас способом: через інтернет банківською карткою VISA/MasterCard, готівкою або кур'єром, якщо зробите замовлення квитка з доставкою.